Yandex ve Rus İstihbaratı

Arama motorları dünyasında bildiğiniz gibi bariz bir Google üstünlüğü var. Google  üzerinden arama yapmayınca internette değiliz gibi hissediyoruz. Google üstün ARGE çalışmalarıyla bugün bir arama motorundan çok daha fazlası. Dijital hayatımızı Windows’tan sonra Google’a emanet etmiş durumdayız. Dolayısıyla bir çok bilgimiz Google firmasının elinde. Mesajlardan, arama kayıtlarına, e-postalarımızdan, dokümanlarımıza, internet loglarımızdan, ev adreslerimize kadar. Hatta ne zaman neredeyiz ve ne yapıyoruz, bu bilgilerin hepsi milyonu aşan Google sunucularında saklanmakta. Peki, bu bilgilerimize başka kimler talip: Facebook, Twitter ve 2011 de ülkemizde hizmet vermeye başlayan YANDEX.


Yandex Rus menşeili bir Bilişim Şirketi. Yandex için Vikipedi’de geçen ifadeler şunlar: “Yandex, Eylül 2011’de İstanbul’da açtığı ofisle Türkiye pazarına açılmıştır. «Türkiye’deki kullanıcılar ve Türkiye hakkında bilgi arayan herkes için geliştirilmiş»[12] olan yandex.com.tr' nin kullanıcılarına sunduğu ana hizmet İnternet’te aramadır.
Bunun yanı sıra canlı trafik bilgisi ve panoramik fotoğraflar içeren Yandex.Haritalar, İstanbul, Ankara, İzmir ve daha birçok şehirdeki ana cadde ve sokakları ile bu şehirlerin tarihi mekanlarını sanal ortamda izleyebilme imkanı sunuyor”‘
Rusların internet ve yazılım dünyasında çok fazla ilerleme kaydettiğini görebiliyoruz. Kaspersky, Driver Pack Solution, Hamster Video Converter,…, ayrıca Rus hackerlerden söz etmeye gerek bile yok. Rus hackerların, jetlerini düşürmemizden sonra .tr uzantılı sitelere yoğun saldırılarını haber sitelerinden takip ediyoruz. (https://siberbulten.com/makale-analiz/ruslarin-bize-gor-dedigi/)
Şimdi gelelim Yandexe. Yandex'in ilk dışarışa açıldığı ülke Türkiye. Kullanıcı oranı %8-10 ları bulmuş durumda.  Bir çok alanda verdiği hizmetle internet kullanıcılarını cezbediyor. Bunlardan en can alıcısı yüksek boyutta e-posta göndermemize izin vermesi.  Ücretsiz Yandex Navigasyon ise şehirlerimizi cadde cadde, sokak sokak kayıt altına almış.   Konuyla ilgili Habertürk Gazetesinde ilginç bir haber yer aldı. Habere göre: " MİT, İçişleri Bakanlığına bir yazı yazarak Yandex Europe BV şirketinin kritik noktalarda 3 boyutlu panoramik haritalama faaliyetleri içinde olduğunu ve bu konuda dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarıda bulunmuş… " Yandex’in, kullanıcı bilgisayarlardan aldığı gizli bilgileri, kimlere nasıl verdiği ile somut kanıtlar elimizde olmasa da, aşağıdaki gibi fotoğrafları tüm dünyaya servis ettiği ortada.

Ortadoğu ükelerinde yabancı istihbaratçılar cirit atar, bunu bilmeyen yoktur. Bu ülkelerde yapılan suikastlar, patlayan bombalar,  sokak çatışmaları, terör faaliyetleri hatta askeri darbeler, istihbaratçıların ne denli etkili olduğunu gösteriyor. Türkiye de dahil olmak üzere bölgemiz tam bir cadı kazanı. Bu bölgede istihbarat yapmak rakiplerinizin çok olmasından dolayı hem çok tehlikeli, hem de maliyetli(insan kaynağı açısından). Bu sebeple yetişmiş insan gücünü en ekonomik şekilde kullanmak için teknolojiyi, bilgisayar ve internet teknolojilerini maksimum seviyede kullanmanız gerekir. Amerika şu an dünyanın efendisi gibi görünüyorsa, bu söylediklerimi çok iyi yaptığındandır. Rusların KGB’sinin de bu alanda boş durmayacağını tahmin edebilirsiniz. İşte Yandex'in neden Türkiyeyi üs olarak seçtiğini ve yayıldığı ülkelerin nasıl ülkeleri olduğunu burdan anlayabiliriz. 



Yorumlar

  1. Bizim olmayan tüm bilişim sektörü normalde zaten istihbari bilgiler topladığını dünya biliyor.Fakat bizim devletimiz neden elinde milli bir işletim sistemi varken diğerlerini kullanmaya özen gösterir.Sanırım bunu kursta detaylı bir şekilde paylaşmıştık.Teşekkür ederim böyle bilglierle katkılaınızın devamını bekleriz.Saygılarımla M.Emin Bİngöl

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumlarımızda genel ahlak kurallarınının dışına çıkmayalım, lütfen.