Robotların Dünyası, İnsana Bezeyen Robotlar...

       
Robot gelişimlerini hayretle, heyecanla ve biraz da kaygıyla izliyoruz. Dünyanın en meşhur robotu ASİMO'dan sonra teknoloji epey ilerledi ve insana çok benzeyen robotlar haberlerde görünmeye başladı. Akıllı telefonların hayatımıza birden girip vazgeçilmez olması, insansı robot teknolojilerininde bu yönde gelişeceğinin ip uçlarını veriyor. Robot gelişimi ve üretiminde bir çok büyük firma kıyasıya rekabet içine şimdiden girmiş durumda. Alphabet, Google, Honda, Amazon gibi özellikle Amerika ve Japon menşeli firmalar en gelişmiş robotu üretmenin peşinde. 
     Robotlar gelişirken insanlar ne durumda peki. Biz de onlar gibi gelişiyor muyuz, yoksa geriye mi gidiyoruz? Durum hiçte iç açıcı değil maalesef. İnsan ırkı yerlerde sürünüyor. İnsana yakışmayan her türlü aşırılık (öldürme, işkence, savaş, göç, açlık, cinsel istismar, hırsızlık,  vb...) insanlar tarafından kabullenilmiş ve normalleşmiş durumda.
     Robotların bu derecede gelişmesi insan ırkı için tehlike oluşturur mu? Bilim kurgu filmlerinden endişeyle izlediğimiz bu durum bir gün gerçekleşir mi? Bu sorulara teknoloji ilerledikçe daha kolay cevap veriyoruz. Cevap ise maalesef evet olarak artıyor. Evet, bir gün insanlar robotlar tarafından yönetilecek ve insan ırkı robot nüfusu arttıkça yok edilecek. Nasıl arabalar artınca atlar yok olduysa... Bu kötü haberi sizlere verdiğim için hiç mutlu değilim ama, bu gün bir yerlerde birileri bu planı gerçekleştirmek için çalışıyor maalesef. 
           Türkiye'de insansı robot gelişimi ne durumda? Her zaman olduğu gibi epey geriden geliyoruz. Ama karamsar da değiliz. Ülkemizde de bu alana yatırım yapan firmalar var. Bunlardan en önemlisi AKINSOFT. Yurt dışı örneklerine göre amatör bir görüntü verseler de ARGE çalışmaları ve yatırımları devam ediyor.


Örnek İnsansı robotlar.

İnsana En Çok Benzeyen Robot: Sofia
Japon ve ABD'nin ortak kuruluşu Hanson Robotics ve Hiroshi Ishiguro Laboratuvarı, yapay zekâ teknolojisinde çığır açarak yeryüzünün insana en fazla benzeyen robotunu geliştirdi.62'den fazla yüz hareketiyle duyguları taklit edebilen Sophia'nın cildi, patentlenmiş silikondan yapıldı. Gözlerinde bulunan ve bilgisayar algoritmalarıyla uyumlu çalışan kameralar sayesinde Sophia, karşısındaki yüzleri izleyebiliyor ve göz kontağı kurarak kişileri tanıyabiliyor.

Boston Dynamics Atlas Robotu: 
Google’ın 2013’te satın aldığı Boston Dynamics şirketi tarafından geliştirilen 1,75 santimetre boyunda ve 81 kilogram ağırlığındaki Atlas robotu ile bilim kurgu gerçeğe dönüştü. İnsana en yakın olduğu belirtilen robota ait video görüntülerini yayınladı. Bağlantı kablolarından arınmış bir şekilde iki ayağı üzerinde yürüyen Atlas, kapıları açabiliyor ve zorlu doğa koşullarında dengesini koruyarak ilerleyebiliyor. 4,5 kilogram yük taşıyabilen robot, bir işçi gibi bu yükleri raflara dizebiliyor. Hatta robot, dışarıdan yapılan sert müdahalelere rağmen dengesini koruyabiliyor. Sert cisimlerle kendisine vurulup yere düşürülse bile azimle yeniden kalkıyor ve işine kaldığı yerden devam edebiliyor. 


YENİ ASİMO:
1986 yılında geliştirilmeye başlana ASİMO bugün bambaşka bir evreye gelmiş durumda.". ASIMO ileri, geri, adım adım ve yan yan yürüme gibi benzersiz hareket kabiliyetlerinin yanı sıra insan çevikliğinde ve hızında merdiven çıkabilme yeteneğine de sahip. Gündelik hayatımızda yaptığımız birçok hareketi yapabilecek yeteneğe sahip olacak ASIMO gelecekte insanlara yardım etmekle görevli olacak. "



'İnsan Gibi Tepki Veren' Robot Pepper

İnsan gibi tepki veren 'Pepper'  isimli robot piyasalarda.  İnsanların duygularını anladığı ve ona göre tepki verdiği söylenen robot, Japonya'da bu haftasonu satışa sunuluyor.'Pepper' ya da TürkçesiyleBiber adı verilen evde hizmet amaçlı robotun fiyatı da uygun olacak.
Üretici firma SoftBank, robotu yaklaşık 1600 dolara satacak. Ayrıca saati 12 dolar gibi bir ücretle robotu kiralamak da mümkün olacak

Bu robotların videolarına da bakmanızı şiddetle tavsiye ederim. Kalın Sağlıcakla...

Yorumlar