İnternetten kendinizi silebilirsiniz!

Avrupa Adalet Divanı'nın geçtiğimiz yıl aldığı karar sonrası Google ile diğer arama motorları talep eden kişilerin tüm içeriklerini kaldırmasına hükmedilmiş oldu. Kişisel gizlilik için kabul edilen bu hakkı kullanmak isteyen binlerce insan başvuru da bulundu. Bu durum Google tarafından pek olumlu karşılanmadı çünkü AB içerisinde 24 dil konuşuluyor ve Google bu başvuruların hepsini inceleyip, değerlendirmek ve sonuçlandırmak için büyük bir yükün altına girmek zorunda. Google yöneticilerinden Larry Page Financial Times'a verdiği röportajda bu konuya değinerek, kararın yenilikçiliği baltalayabileceğini ve baskıcı rejimler için avantaj oluşturabileceğini söylemişti.

Tüm bilgilerinizi Google'dan nasıl sileceksiniz?

Bu işlemler öncesi kendi önleminizi kendiniz alabilirsiniz. Örneğin Facebook gizlilik ayarlarına giriş yapıp, tüm gönderilerinizi “sadece ben” seçeneği ile işaretleme imkânınız var. Bunun dışında kaldırılmasını istediğiniz içeriğin bulunduğu siteye siz bir bildirim veya mail göndererek içeriğin kaldırılmasını isteyebilirsiniz. Tabii sizde Google veya diğer arama motorlarında yer alan içeriklerin kaldırılmasını da isteyebilirsiniz; bunun için Google ve diğer arama motorlarına başvuru yapmanız gerekiyor.

İlk yapmanız gereken internetteki varlığınızı analiz etmek

BrandYourself Online alanında uzman bir site. Bu site aracılığıyla özellikle Google üzerinde arama sonuçlarında çıkan sonuçlarınızı sizin için ortaya çıkartıyor. Bu site aynı zamanda sizi insanların nasıl görmesini istiyorsanız o şekilde profiller, haberler üretiyor ve Google arama sonuçlarında üst sıraya çıkartıyor. Tabii ki bu işlemler için belirli bir miktarda ücret ödemek zorundasınız.




Google, sizin isteğiniz dışında herhangi bir internet sitesi üzerinde TC kimlik numaranız, banka hesaplarınız veya ıslak imzanızla ilgili bilgiler varsa arama sonuçlarından kaldırmak için özel bir sayfa hazırladı ve bu sayfada yer alan form üzerinden başvuru yaparak ilgili sayfanın arama sonuçlarından kaldırılmasını sağlayabiliyorsunuz. Google'dan bilgi kaldırmasayfasına giriş yaparak başvuru yapabilirsiniz.

Google üzerinde hala gözüken fakat sizin başvuru yapıp kaldırttığınız herhangi bir içeriğiniz arama sonuçlarından tamamen silinmesi için “Eski veya silinen bilgileri Google'dan kaldırma” sayfasını kullanabilirsiniz.

YouTube videoları da başınıza bela olabilir. Bu videoları silmek için önce videoyu yükleyen kişiyle iletişim kurabilirsiniz. Eğer kullanıcı sizin nazik isteğinize cevap vermezse YouTube'a gizlilik başvurusunda bulunabilirsiniz. Gizlilik Şikayeti Süreci sayfasını ziyaret ederek yönergeleri takip edebilir, videonun tamamen silinmesini sağlayabilirsiniz.

Google çoğu zaman Türk mahkemelerinin aldığı kararlara uymaması ile gündem olmuştu. Fakat başvurulara cevap verdiklerini de belirtelim. Yani siz kendiniz başvuru yaparak istenilenleri gönderirseniz olumlu veya olumsuz cevap alabilirsiniz. Blogger üzerinde yer alan uygunsuz bir içeriğin kaldırılması içinde başvuru yapabilirsiniz.

Mention adlı internet sitesi de benzer işlemleri yapan bir diğer internet sitesi. Rakiplerine nazaran daha gerçek zamanlı olan Mention sosyal ağlar olmak üzere bir çok kaynak üzerinde detaylı sonuçlar ortaya çıkartabiliyor. Ücretsiz ve ücretli sürümlerinin olduğu Mention'u tamamen kullanmak istiyorsanız aylık 29 Euro'dan başlayan paketlerden birini satın alabilirsiniz.

Eğer gizlilik konusunda ciddi bir durum söz konusu ise bu konuda uzman avukat veya hukuk bürolarından destek almanız da mümkün. Tüm işlemleri büro sizin adınıza gerçekleştiriyor, Google gibi arama motorları ve diğer internet siteleri ile iletişime sizin adınıza geçiyor. Tabii ki bu işlemlerin ücretli bir karşılığı var ve bunu ödemek zorundasınız.

Yorumlar